Koldhævede speltboller

image

Speltmel i brød og boller er ok når man følger low FODMAP diæten. HVIS altså dejen dertil er koldhævet eller den er lavet på surdej.

Derfor er disse boller helt okay (og lææækre)! En enkelt bolle ad gangen er dog der hvor grænsen går – fordi spelt kun må indtages i mindre mængder. Men så kan man jo sagtens spise både en frokost- og en eftermiddags bolle 🙂 .

De her boller er et hit i vores hjem. Hvilket alt hjemmebag jo er! Heller ikke meget slår duften af nybagte boller.

Opskrift:
500 g fuldkornspeltmel
400 g sigtet speltmel
1 dl olivenolie
5 dl koldt vand
2 æg
2 tsk groft salt
30 g sesamfrø (ekstra til pynt)
30 g solsikkekerner
1½ spsk ahornsirup
¼ pakke gær – ca 12 g

Fremgangsmåde:
Rør gæren ud i vandet i en stor skål (dejen hæver meget).
Kom alle de andre ingredienser i.
Sørg for at det hele er fugtigt.
Lad dejen hæve overdækket i køleskabet i 10-12 timer (det vil se ud som dejen på billedet, når der har hævet færdig).
Beklæd en (eller to) bageplade med bagepapir og brug to skeer til at forme bollerne derpå (rør så lidt som muligt ved dem, så luften ikke går ud af dem).
Tænd ovnen på 220 grader i almindelig ovn.
Lad bollerne efterhæve tildækket på bagepladen i 40 minutter.
Fugt bollerne med vand og drys sesamfrø (man kan også drysse birkes på) over.
Bag bollerne i ca. 15 minutter (de skal lyde hule, når du banker i bunden)

image

Jeg glemte at tælle hvor mange boller det blev til (en god del blev spist ret hurtigt), men mener det var omkring 20 stk.

6 tanker om “Koldhævede speltboller

  1. Hej Katrine. Hurra for, at jeg har fundet din blog. Shit en jungle! Jeg læste først i en low fodmap bog, at jeg måtte spise speltmel. Som jeg skyndte mig at købe. Derefter læste jeg i en anden, at jeg kun måtte, hvis det blev blandet med surdej. Så startede jeg en surdej op. Så læste jeg, at jeg godt må spise spelt, hvis bare det langtidshæver. Og du bekræfter det sidste og måske også det med surdej? Vil jeg kunne spise speltboller til både morgen og middag? Jeg vil helt sikkert lave de her!

    1. Hej Louise

      Tak for en helt vildt god kommentar. Hvor er det dejligt at du føler dig hjulpet 🙂

      Det er virkelig også en jungle! Særligt fordi “reglerne” for low FODMAP diæten har tendens til at ændre sig over tid. Dette skyldes at den er forholdvist ny og der stadigvæk forskes i fødevarene. Derfor ændres også fødevarelisten en gang imellem. Fx er det nyt at man må spise kardemomme og muskatnød. Det måtte man ikke for bare 6 mdr. siden.

      For at besvare dit spørgsmål:
      Man må GERNE spise speltmel hvis man overholder visse regler.
      Der er forskel på indholdet af fruktaner i fuldkornsspeltmel, speltmel og fintformalet (sigtet) speltmel.
      Hvis man gerne vil spise brød bagt på speltmel, skal de helst være lavet på surdej fordi indholdet af fruktaner derfor bliver mindre, men en koldhævning kan også nedbryde en del af fruktanerne.
      HVIS du kun bruger fintformalet- eller sigte spelt, så behøver dejen faktisk hverken at koldhæve eller at blive lavet på surdej og du må vidst nok spise så meget du har lyst til. Fordi sigtet speltmel har meget lavt indhold af FODMAP’s.

      Hvis du nu rigtigt gerne vil lave mine boller (som er koldhævede og bruger en af de grovere typer speltmel), er denne nedbrydningsproces af fruktaner meget vigtig, og du må kun spise det i begrænsede mængder, som også står i opskriften. Men du må I HVERT FALD gerne spise en både til morgenmad og middag, som du spørger om 🙂

      Hav en dejlig dag
      Katrine

  2. Hej Katrine

    Jeg er på diæt og har tabt mig Ca. 40 kg. (Mangler det sidste) Så jeg har vildt svært ved at finde hovede og hale i hvad jeg må og ikke må, da det jo heller ikke må tælle for mange kcal… Jeg bruger mange sukkerfrie ting fra f.eks Easis og Pepsi Max… Er det tilladt? Har også været vant til at bruge en del produkter fra Bodylab.. Protein og deres sukkerfrie ting.. Er virkelig helt forvirret… Suk😔

    Håber du kan hjælpe mig lidt.

    Kh. Dorthe Holm

    1. Hej Dorte

      Tillykke med dit vægttab! Sejt gået!

      Som udgangspunkt er low FODMAP diæten ikke en “lad mig tabe mig”-diæt – det er nærmere en livstils ændring, der skal skabe noget ro i maven.
      Jeg kender ikke til ingredienserne i de ting du nævner, men hvis alt der fremgår af deres ingredienslister også står på min Low FODMAP fødevare liste OG ikke indeholder de E-numre jeg skriver længere nede i dette svar, så kan du fortsat indtage dem – uden at få problemer med maven 🙂
      Under diverse på listen står steviapulver , så stevia er også okay (hvis de produkter nu nævner er sødet med stevia).

      De E-numre du skal undgå er:
      E 420 Sorbitol
      E 421 Mannitol
      E 953 Isomalt
      E 956 Malitol, maltitolsirup
      E 967 Xylitol

      Du er velkommen til at spørge igen, hvis noget er uklart eller du har flere spørgsmål 🙂

      Kh Katrine

    1. Hej Rikke

      Der må jeg være dig svar skylding. Kalorier ved jeg ikke meget om 🙂

      God dag
      Katine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *