En håndsrækning til de brødsultne low FODMAP entusiaster

Hvor kan man finde low FODMAP venligt brød?

Et af de spørgmål jeg får oftest på bloggen er “må jeg spise brød?” og “hvad må jeg spise?”.
Det forstår jeg virkelig godt, at folk kan synes er svært at finde ud af! Også fordi det ikke er alt der står “glutenfri” på der er ok.

Der er det med low FODMAP venligt brød er, at det desværre ofte kan være en dyr fornøjelse. Derfor bager jeg også oftest mine brød fra bunden, men mel der er okay på low FODMAP diæten. Du kan se en liste med de tilladte fødevare her.

Desuden kan du også finde mange af mine opskrifter på bagværk her på bloggen.

 

Herunder har jeg lavet en liste med brød og andet brødrelateret jeg kender til, som er low FODMAP venligt, samt mine kommentarer til det af det jeg har smagt.

Hvis du sidder og læser dette og synes der mangler et produkt, som du kender og kan lide, så må du rigtigt gerne dele det i kommentarfeltet, så andre også kan få gavn af det.

 

Semper

Semper er et svensk mærke, der laver en hulens masse forskellige produkter. Så mange at jeg ikke er helt klar over hvilke der sælges i Danmark. Derfor fremgår kun de jeg har smagt herunder. Semper sælges i mange forskellige supermarkeder bl.a. i Fakta.

Semper

Grov Mix er en brødblanding, som jeg stor fan af fordi det for det første smager skide godt og for det andet indeholder en del flere fibre end hvad man ellers kan få fingrene i på markedet

Grovknäcke er mit go to knækbrød, som jeg altid har i skabet. Det er desværre også ret dyrt. En gang imellem kan man risikere at det er på tilbud og så er det bare om at slå til!

Lantknäcke er også knækbrød og smager egentlig ret meget ligesom Grovknäcke, der er bare færre fibre i.

Kex Marie er en kiks, der efter min mening smager, som de der Mumitrolde kiks man kunne få da jeg var barn i 90’erne. Disse indeholder skummemælkspulver, så du skal holde dig fra dem, hvis du ikke kan tåle FODMAP L.

Vær opmærksom på, at det ikke er alt fra Semper der er okay på low FODMAP diæten. Jeg har i flere brød og pasta set, at de bruger soyamel.

Hvis du på et tidspunkt alligevel skal til Sverige, vil jeg foreslå dig at orientere dig omkring Sempers andre spændende produkter og disses produktinfo (for at være sikker på de er okay), sådan at du kan købe dig en ordentlig vognfuld af de Semper produkter, der ikke er i Danmark, med dig hjem igen. Jeg linker til siden med deres produkter her.

 

Fria

Fria er et svensk mærke der sælger både brød, boller og kager. Deres produkter findes i frostafdelingen i supermarkedet. Jeg har set nedenstående (der alle er glutenfri, laktosefri og mælkefri) i Rema 1000, men er også stødt på Fria Grova i Føtex.

Fria

Hamburgerbröd er en burgerbolle, som jeg synes er ekstremt sød i smagen og de passer derfor efter min mening ikke til en burger, men snarere som morgenmadsbrød.

Korvbröd er pølsebrød, som jeg ikke har smagt.

Minibaguette er et mini flüte, som jeg synes smager lækkert, men som også er en kende sødt i smagen.

Valmofrella er morgenmadsboller, som jeg er usikker på om jeg har smagt, det har jeg måske, men kan ikke huske det.

Grova er et sandwichbrød, som er min absolutte favorit og jeg har til hver en tid minimum ét brød i fryseren.

Ligesom med mærket Semper, vil jeg anbefale at du, hvis du alligevel skal til Sverige på et tidspunkt og har en køletaske med dig, orienterer dig omkring Frias andre spændende produkter og disses produktinfo (for at være sikker på de er okay), sådan at du kan købe dig en ordentlig vognfuld af de Fria produkter, der ikke er i Danmark, med dig hjem igen. Jeg linker til siden med deres produkter her.

 

Hatting

Hatting kan du finde i frostafdelingen i Fakta, men garanteret også andre steder.

Hatting

Havrestykker fungerer efter min mening både til morgen, middag og aften, jeg er stor fan af dem og de er lækre og mætter.

Rundstykker er nogle efter min mening ekstremt luftige morgenboller og jeg synes ikke man får meget brød for pengene, men de smager såmænd meget dejligt. Disse indeholder mælkepulver, så du skal holde dig fra dem, hvis du ikke kan tåle FODMAP L.

Hatting laver også et glutenfrit havrebrød der sælges i Norge. Jeg ved ikke om det er muligt at få fingrene i det i Danmark.

 

Vitamille

Vitamille laver forskellige melblandinger og rasp – som jeg aldrig har smagt, men som ser lækre ud. Jeg stødte på det i går i Rema 1000 i Birkerød.

Vitamille

Pizzamel har jeg ikke smagt.

Kakagokage/muffins har jeg ikke smagt.

Lys brødblanding har jeg ikke smagt.

Rasp har jeg ikke smagt.

Jeg har læst mig til at der i deres grove brødblanding er kikærtemel, så den skal man holde sig fra på low FODMAP.

Jeg tror at deres Brownieblanding er i orden, men jeg kunne ikke finde information om den på deres hjemmeside – så tjek lige varedeklarationen inden du køber den.

 

Finax

Finax er endnu et mærke der laver brød- og melblandinger, som jeg har set i mange forskellige butikker, men aldrig har smagt.

Finax

Fiberbrödmix synes jeg kunne ligne et godt alternativ til rugbrød! Det indeholder desværre FODMAP O, så hvis du ikke kan nedbryde O, skal du holde dig fra det.

Havrebrödmix indeholder mælkepulver, så du skal holde dig fra det hvis du ikke kan tåle FODMAP L.

Urekraft Mjölmix er et melmix man kan bruge som erstatning for andre ikke low FODMAP venlige typer mel i sine opskrifter. Melmixet er proppet med fibre og mineraler.

 


Dette indlæg er ikke sponsoreret, men jeg skriver alligevel ANNONCE her, fordi jeg i indlægget henviser til nogle hjemmesider.

Jeg forstår ikke rigtigt de regler der er omkring annoncer 🙂 ha ha

20 tanker om “En håndsrækning til de brødsultne low FODMAP entusiaster

 1. Hej Katrine, jeg er ny på FODMAP og har med interesse læst din blog. Der er nogle ting jeg ikke forstår:
  Hvorfor er spelt ok, når det er en glutenholdig meltype, som andre diæter fraråder hvis man vil undgå oppustet mave osv?
  Hvorfor er gær, animalske proteiner og sukker ok, når andre diæter fraråder dette også i forbindelse med fordøjelsen (candida-kuren, Aquadeam osv)?

  På forhånd tak,
  venlig hilsen Ditte

  1. Hej Ditte

   Fintmalet sigtet speltmel er okay på diæten, fordi indholdet af FODMAP’s er så lavt.
   Fuldkornspeltmel og almindeligt speltmel er ikke okay på diæten, fordi de indeholder så store mængder af den type oligosakkarider der hedder fruktaner, at man kan risikere at reagere på det.
   Dog kan man godt spise brød lavet på fuldkornsspeltmel og almindeligt speltmel, hvis brødet er lavet på en surdej. Det handler om at den proces dejen går igennem, når den er lavet på surdej, nedbryder en stor del af fruktanerne. Dog er der så begrænsning på hvor meget man må spise af brødet ad gangen – de præcise tal kan du se på min low FODMAP fødevare liste.
   Gluten er ikke lig med FODMAP fri. Det er en ret vigtig ting at huske på. Nogle glutenfri produkter indeholder fx kikærtemel, som indeholder så store mængder af den type oligosakkarider der hender galaktaner, at det ikke vil kunne indgå i diæten.
   Gær, animalske proteiner og sukker er okay, fordi de ikke indeholder FODMAP’s.
   Jeg kender ikke til candida-kuren og Aquadeam, så jeg kan ikke fortælle dig hvorfor de siger at det ikke er okay. De går vel bare efter nogle andre principper 🙂
   Low FODMAP diæten er en diæt for personer med mave problemer og personer med irritabel tarm. Det handler ikke om at tabe sig (for det gør man sjældent), men om at blive helt eller delvist symptomfri. Det kan man blive, hvis man får identificeret hvilke FODMAP’s man reagerer på, og udelukker dem fra ens kost.

   Håber mine svar er dig en hjælp.
   Kh Katrine

 2. Hej Katrine,
  Er også sat på FODMAP nu, og ja noget voldsomt at forholde sig til, specielt som jeg er så glad for brød. Fandt Hattings havrestykker. Hvordan med disse stenalder brød blandinger? Jeg købte en Svansø økologisk blanding med chiafrø. Er disse blandinger ikke okay? Din side er en super god håndsrækning på vejen. TAK!!
  Kh Jan

  1. Hej Jan

   Ja det kan godt være voldsomt i starten, men så snart du er inde i det og begynder at kunne huske hvad der er og hvad der ikke er tilladt, bliver det helt fint og nemt.
   Ift. stenalderbrød blandinger skal du være opmærksom på om de indeholder andre nødder, frø og kerner end dem der er tilladte, og i hvor store mængder de er i blandingen.
   Fx må man ikke få så mange hasselnødder ad gangen og cashewnødder er et no-go.
   Desuden indeholder nødder, frø og kerner store mængder oligosakkarider, så det kan godt være besværligt.
   Mit bedste bud til dig, vil være at lave en blanding selv, af de tilladte nødder, frø og kerner og så lade være med at spise et helt brød ad gangen.
   Sådan at der er en form for portionskontrol, når nu man ikke må spise så store mængder oligosakkarider. Du kan jo prøve dig frem. Fx spise én skive den ene dag og hvis du ikke reagerer, så prøve med to skriver den næste dag.
   Det er meget individuelt, hvor meget man kan spise af hver FODMAP uden at reagere.
   Jeg kan også anbefale dig at prøve min opskrift på mini paleo brød. Af dem må du spise ét “brød” ad gangen og så med et par timers mellemrum.

   Håber det hjælper.
   God torsdag 🙂

 3. Hej Katrine
  Først vil jeg sige tak for din fantastiske hjemmeside. Den er en stor hjælp.
  Din liste over low fodmap er ikke længere tilgængelig. Kommer den på igen?
  Hilsen
  Anne-Mette

  1. Hej Anne-Mette

   Undskyld det meeeeget sene svar og tusind tak for din ros!
   Jeg blev bedt fjerne fødevarelisten pga ophavsret og da jeg havde lagt et kæmpe arbejde i den, mistede jeg al motivation for bloggen.
   Motivationen er imidlertid kommet tilbage og jeg får lavet en hel ny fødevareliste og nye opskrifter inden for de næste par uger – som forhåbentlig får lov til at overleve.
   Jeg håber du har fundet en anden fødevareliste eller en anden måde at klare diæten på imens jeg har været “væk”.

   Undskyld ulejligheden og god påske
   Katrine

 4. Hej

  Jeg troede ikke, at man måtte spise hvede, ej heller glutenfri hvede, på en fodmap diæt?

  1. Hej Trine

   Det er korrekt, at man ikke kan spise hvedemel.
   Derfor er der ikke hvedemel i de produkter, som jeg henviser til i dette opslag.

   Hav en dejlig dag 🙂
   Katrine

 5. Hej Katrine,

  Nu håber jeg ikke, jeg spørger dumt, men jeg er helt grøn på low FODMAP diæten. Hvordan hænger Hattings havrestykker sammen med begrænsningen på havregryn i diæten? Er det blot fordi, hver bolle indeholder under de 25 gram?

  1. Hej Sarah

   Spørg du bare løs! Ja det er nemlig lige præcis derfor 🙂
   Hvis du er en af de heldige der kan nedbryde oligosakkarider, må du spise endnu flere af dem.

   Undskyld det meget sene svar.
   Jeg har været gået under jorden et stykke tid, men jeg forbereder mig på, at komme stærkt tilbage på bloggen 🙂

   Katrine

 6. Hej Katrine,

  Jeg er lidt forvirret 🙂 Jeg kan godt forstå at gluten og FODMAP ikke nødvendigvis hænger sammen, men jeg vil rigtig gerne bage mit eget brød, og er i tvivl om hvilke typer mel jeg kan bruge. Det er efterhånden muligt at finde en række glutenfri meltyper / melblandninger, men jeg er i tvivl om jeg kan bruge dem i forhold til FODMAP. Hvad er din vurdering af det?

  1. Hej Trine

   Det kan jeg simpelthen godt forstå, at du er forvirret over!
   Low FODMAP diæten er ikke så nem at springe ud i. Derudover ændrer det sig også forholdvist tit, hvad og hvor meget man må spise af diverse fødevarer.
   Det handler (så vidt jeg er orienteret) om, at man stadigvæk eksperimenterer med og tester fødevarerne.
   Inden for de næste par uger smider jeg en low FODMAP fødevareliste på bloggen, hvor der står alle de fødevarer (herunder meltyper), som man gerne må spise. Så du kan holde øje her på bloggen :). Og ellers kan du tage et smut i app store – der er flere apps, som har fødevarelister – og som kan købes for mindre beløb.
   Har du testet hvilke FODMAPs du reagerer på?

   God påske
   Katrine

 7. Hej Katrine,

  Tak for dit svar, jeg har endnu ikke styr på hvilke dele af FODMAP jeg reagerer på, og jeg er derfor lige gået i gang med rydde helt ud, inden jeg prøver at reintroducere madvarer. Og jeg synes det er svært – særligt når jeg kan se at en masse af de madvarer jeg normalt spiser ikke er med på positivlisten. Jeg prøver at kigge i appstore efter apps med fødevarelister 🙂 Tak for hjælpen

  1. Hej Trine

   Velbekomme! Jeg havde præcis det samme problem, da jeg var i gang med første fase. Men efterfølgende har jeg fundet ud af at jeg både kan nedbryde laktose og fruktose – og det gør det hele meget nemmere. Jeg savner stadigvæk bønner, nogle frugter og grøntsager og rugbrød helt vildt – men man lærer at leve med det. Du skal bare lige i gang 🙂

   Du gør din mave en tjeneste. God vind fremover 🙂
   Katrine

 8. Hej Katrine
  Hvor er jeg glad for at jeg faldt over din blog. Der er vist lige en del jeg skal have læst op på som nybegynder på low fodmap.
  Jeg kan ikke så godt tåle hvede og har nu taget den drastiske beslutning at droppe både gluten og mælk, for ligesom at genstarte kroppen og se hvad der fungerer for mig. Men som den store brødelsker jeg er, synes jeg det er svært. Jeg har netop købt “Superknäcke Chia” fra semper, men bliver nu i tvivl om de er tilladte da jeg kan se at chia er middel. Under alle omstændigheder vil maven nok blive glad for dem nu de er glutenfri og det er nok det der tæller.

  Derudover vil jeg høre om du har et tip til topping med masser af smag til morgenmaden. Har jo erstattet havregrynene med glutenfri havregryn og minimælk med mandelmælk, men må indrømme at det absolut ikke er den vildeste smagsoplevelse, så det er lidt en kamp at komme igennem. Lige nu kommer jeg lidt sukker og rosiner på selvom jeg godt ved at det ikke er heeeelt ok.

  De bedste hilsner Karina

  1. Hej Karina

   Tak for din besked og de søde ord!
   Det er lige vigtigt at slå fast at mælke- og glutenfri ikke er det samme som low FODMAP – men hvis det virker for dig at ekskludere mælke- og hvedeprodukter fra din kost, kunne det tyde på at du reagerer på oligosakkarider og laktose. Jeg synes du hurtigst muligt skal gå i gang med at finde ud af præcis hvilke fodmaps du reagerer på – så din “tilladte fødevare”-liste kan blive endnu længere og det derfor også bliver lettere at klare diæten.
   Jeg sidder ikke lige med ingredienslisten for Superknäcke Chia foran mig, men jeg forestiller mig sagtens, at du kan spise dem uden problemer, da det må være begrænset hvor meget chia der er i hvert stykke. Du kan fx prøve med ét stykke den ene dag og hvis du ikke reagerer, så prøve med to stykker den næste dag.

   Ift. dit spørgsmål om morgenmad, må jeg være ærlig at sige jeg måske ikke er den rigtige at spørge fordi jeg ikke er til sød morgenmad. Morgenmaden er for mig dagens vigtigste måltid og jeg spiser uden undtagelse havregryn med enten skummetmælk eller neutral A38. Hertil kan jeg finde på at komme chiafrø, mandler, cornflakes, havrefras, granatæblekerner eller matchapulver på. Som du måske kan se, så er alle sammen “middel” eller ikke testede endnu. Det er bare nogle kombinationer jeg har prøvet mig frem til og har fundet ud af virker for mig – men jeg holder selvfølgelig igen med nogen af ingredienserne.

   Jeg vil foreslå dig – ud fra hvad du fortæller du spiser – at komme nogle af de tilladte bær eller frugter i (og hvis du finder ud af, at du ikke reagerer på fruktaner har du endnu flere at vælge imellem). Du kan også prøve at købe dig et nautral laktosefri yoghurt produkt og blande min vindruegelé med timian (evt uden timian) i som en swirl og så toppe med en hjemmelavet müsli af godkendte nødder og frø. Det tror jeg ville være ret lækkert. Jeg kan forsøge, at lave en sød og fodmapvenlig müsli til bloggen, hvis der er stemning herfor.

   Bedste hilsner
   Katrine

   1. Hej Katrine

    Tak for dit svar 🙂

    Grunden til at jeg både udelukker gluten og mælk er at jeg får ondt i maven af gluten, det fandt jeg ud af efter en uge uden hvor jeg så spiste noget brød og med ét fik mavekramper og blev vildt oppustet, så det vil jeg så vidt muligt prøve at holde mig fra (selvom det er svært har jeg erfaret) Mælk; er i gang med en af de der sunde tarme bøger og der anbefales det at man erstatter mælk med fx. mandelmælk da det er mere skånsomt for systemet og da mælk i det hele taget ikke er for mennesker. MEN når det så er sagt, så er det eneste mælk jeg får den lille sjat der er på mine havregryn, så mon ikke det går. Det er ikke den smule jeg reagerer på, men det gør min pengepung til gengæld, for det er godt nok dyrt med mandelmælk.

    Men spiser du bare alminndelige havregryn eller er det også glutenfri. Tænker lidt at prøve mig frem og hvis jeg ikke får ondt i maven af almindelige, så er det dem jeg vælger, da de glutenfri er ret kedelige…

    Men hvordan finder man ud af hvad man reagerer på. Er det hvis man reagerer med det samme som ved en allergi eller som fx. histaminer? Jeg er histaminintollerant overfor tomater, men der kommer reaktionen først ca. 6 timer efter jeg har spist dem.

    Puha synes det er svære lige at finde ud af hvad der er go og hvad der er no go, men må jo bare prøve mig frem 🙂

    Mvh Karina

    1. Hej igen Karina

     Jeg spiser ganske almindelige havregry – til gengæld spiser jeg ikke ret mange ad gangen.
     Måden man finder ud af hvad man reagere på, er at gå gennem de to faser af low FODMAP diæten. Første fase er hvor man udelukker ALLE de fødevarer, som man potentielt reagerer på. Det er for at “nulstille” maven. Den sidste fase er hvor man genintroducerer forskellige fødevare én ad gangen og derigennem ser hvilke man reagerer på. Derefter ved man hvad man behøver og ikke behøver, at holde sig fra.
     Jeg lavede lige en hurtig googlesøgning og fandt det her: http://www.sundmave.dk/2017/03/13/genindfoering-af-fodmaps-hvordan/
     Der er pt ikke noget om faserne på min blog, så ovenstående link kan måske hjælpe dig. Det virker på mig, som om det er forholdsvist let af forstå.

     Jeg kan sagtens forstå, at det er svært for dig at finde ud af! Det er også årsagen til, at jeg har lavet denne blog. For at gøre det lettere for andre – fordi jeg selv syntes det var rigtigt svært at gå i gang.

     Bedste hilsner
     Katrine

     1. Ja og tak for det – er ikke helt igennem den endnu, men din fødevareliste er i hvert fald til meget gavn og skal også have testet nogle af opskrifterne inden længe 🙂

      Og tak for linket 🙂

      Mvh Karina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *